De Nacht van de Kaap

We willen net effe wat anders

Elk festival maakt een film, een aftermovie. Vaak zien deze films er hetzelfde uit. Meisjes met een bloemenkrans. De dj in het tegenlicht van een ondergaande zon. Food trucks. Meisjes op de schouders van mannen. Met een zonnebril. Een dansende menigte. Ons festival heeft dat ook wel, maar we willen toch net effe wat anders. Aldus Jasper Scholte, eigenaar van JMR en organisator van De Nacht van de Kaap. 

Dat treft, zeiden wij en kwamen met deze film.

Met een fictief personage is alles mogelijk

Voor De Nacht van de Kaap bedachten we een personage met een verhaal dat past bij de sfeer van het festival. We verzonnen een grove verhaallijn en draaiden de film in de vorm van een documentaire. Acteur Jorrith Versteege krijgt de ruimte voor zijn humor. En dat resulteerde in de mockumentary van een hoerenzoon.

Een film die past bij het festival

De Nacht van de Kaap vindt plaats op Katendrecht, de voormlige hoerenbuurt van Rotterdam. De slogan van het festival is 'Levensliederen en Sterke Verhalen'. Dat is als een carte blanche te beschouwen als het om de geloofwaardigheid van het verhaal gaat. Wat ons betreft konden we los in het verzinnen van een karakter. Jasper gaf ons het volledige vertrouwen en de bezoekers werden na het festival verrast met een film waarin meer dan de sfeer van het festival te zien was. Ze kregen er een gratis lulverhaal bij.

De ruwe data zijn unieke en menselijke verhalen

Het kan lastig zijn om de resultaten van een rijk gedocumenteerd en genuanceerd onderzoek op een aantrekkelijke manier onder de aandacht te brengen. Hoewel het moeilijk te meten is, lijkt de inzet van film is hier een doeltreffende zet te zijn geweest. Zowel tijdens symposia als op social media zijn de films vertoond aan het werkveld en daarmee is de context invoelbaar geworden. De ruwe data van het onderzoek is tot leven gekomen, vooroordelen over de doelgroep zijn weggenomen en de belangrijkste doelstelling is bereikt: aandacht voor de resultaten van het onderzoek.

Rik van der Linden
Producent
+31 (0)6 46141913
Bekijk hier onze projecten